Uuniopas

Tulisijan valinta

Tulisijaa valittaessa on syytä miettiä, tarvitsetko tulisijan pääasialliseksi lämmönlähteeksi vai enemmänkin tunnelman luojaksi? Onko tulisijaa tarkoitus käyttää myös ruuan valmistukseen ja leivontaan? Lämmönlähdettä etsivän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tulisijan tehoon (lämmityspinta-ala), kun tunnelman luojan tärkein valintaperuste on yleensä ainoastaan tulisijan ulkonäkö.

Tulisijan pinnan helppohoitoisuus on monelle tärkeä valintaperuste. Likaa itseensä imevä pintamateriaali alkaa ajan myötä näyttää rumalta ja vaatii uusintakäsittelyä. Lappi Uuni-tulisijassa et tähän ongelmaan törmää.

Varaavassa tulisijassa palamisen tehokkuus ja hyvä hyötysuhde ovat niin ikään tärkeitä seikkoja.

Lappi Uuni-tulisijan etuja

Lappi Uuni on helppo pitää puhtaana, koska rasva ei imeydy leopardivuolukiveen.

Lappi Uuni-kaakeliuuneissa on vuolukiviuunin lämmönvarauskyky ja paisto-ominaisuudet, koska niiden sisärakenne on vuolukiveä. Myös tulipesärakenteen lämmönvarauskyvyllä on merkitystä. Vuolukivinen pesärakenne varaa itseensä lämpöenergiaa nopeammin kuin keraaminen tiilirakenne.

Puhdistus ja huolto

Lappi Uuni toimii parhaiten, kun sitä käytetään ja huolletaan säännöllisesti käyttöohjeen mukaan. Tulisijan omistajan on myös syytä huolehtia määräajoin tehtävästä, lakisääteisestä nuohouksesta. Tuhkalaatikko tulee tyhjentää säännöllisesti.

Leopardivuolukiveen ei lika tartu helposti. Siitä huolimatta kiven pintaan tulevat rasva- tai muut tahrat kannattaa puhdistaa mahdollisimman pian niiden ilmaannuttua. Kylmän kivipinnan puhdistukseen voi käyttää vedellä laimennettua astianpesuainetta tai yleispuhdistusainetta. Pesuainetta levitetään kiven pinnalle ja sen annetaan vaikuttaa hetken aikaa, jonka jälkeen pinta huuhdotaan. Pinttyneempien tahrojen puhdistukseen voi käyttää ruiskuohennetta (ei tärpättiä). Steariinin poistamiseen voi käyttää Brake Cleaner (esim. Würth) puhdistussprayta, jota on saatavilla autotarvikeliikkeistä.
Kaakeliuunin kaakeleiden puhdistamiseen voi käyttää yleispuhdistusainetta.

Luukkujen lasipinnan puhdistus

Luukun lasi kannattaa puhdistaa säännöllisesti niin, ettei noki pääse tarttumaan kiinni lasiin. Helpoimmin lasi puhdistetaan siten, että kostutettuun talouspaperiin otetaan hieman hienoa tuhkaa tulipesästä ja paperilla hangataan lasia. Lasi pyyhitään huolellisesti kostealla talouspaperilla, jonka jälkeen lasi kuivataan.

Liesitasot

Valurautaiset liesitasot kannattaa käsitellä kevyesti suolattomalla ruokaöljyllä tai silavalla. Tutustu myös liesitason valmistajan ohjeeseen.

To Top